Det är ju livskunskap – Ullvigymnasiet läser Hälsogåtan

Elever på Ullvigymnasiet kliver tillbaka i tiden för att få en bättre framtid. Genom ett samarbete mellan Bonnier Fakta och SCRIIN läser de boken Hälsogåtan, där författaren Anders Wallensten visar hur vår livsstil påverkar vår hälsa.

– Den här har de ju nytta av hela livet. Det är ju livskunskap. Man vill ju att de ska ha ett bra liv, säger Helena.

Helena är lärare i idrott och hälsa, svenska och retorik. Hon har ett stort engagemang i elevernas hälsa och ser alla fördelar med att arbeta ämnesintegrerat. Tidigare har hon bland annat använt boken Hjärnstark av Anders Hansen, och den här terminen har hennes elever fått läsa boken Hälsogåtan.
Genom ett samarbete mellan Bonnier Fakta och SCRIIN fick Helenas elever starta höstterminen med att få eget ex av Anders Wallenstens nya bok.

– Bara det att få en ny bok i handen, eleverna tyckte det var stort. Just det att böckerna var så nya och fina

Kolla källan

Eleverna var taggade på att få börja läsa Hälsogåtan, men först de fick arbeta källkritiskt. Vem är författaren Anders Wallensten? Vad har han för bakgrund? Efter inledande källkritik fick eleverna läsa boken, först tillsammans i klassen och sedan indelade i smågrupper.

Hälsogåtan bygger på sex faktorer som påverkar vår hälsa – rörelse, mat, sömn, relationer, tankar och omgivning. Varje grupp fick ett eget område att djupdyka i. Eleverna fascinerades av det evolutionära perspektivet och att tänka på hur livet var för de människor som levde som jägare och samlare.

– Det var ett bra sätt att få ihop grupperna, säger Helena, en bra start på läsåret.
Helenas elever fick läsa och diskutera – inte bara innehållet i boken, utan också Anders Wallenstens språk.

– Metaforer, anaforer, retoriska frågor … De skulle tänka på sånt när de läste boken, säger Helena.
Eleverna fick också göra en enkätstudie att dela ut till sina klasskompisar. Uppgiften visade sig vara väldigt lärorik, till stor nytta inför kommande gymnasiearbete. Hur ställer man egentligen bra frågor, och hur ska man tolka svar? ​

​Hälsogåtan blev en ögonöppnare

Helena är övertygad om att läsprojektet blev en ögonöppnare för eleverna. Det märktes inte minst när eleverna fick skriva argumenterande texter. De fick själva välja en tes, till exempel ”rör dig mycket och lev längre”, och därefter fila på såväl argument som motargument. Det blev tydligt att eleverna reflekterade över till exempel skärmtid, sömn och kost. Och relationer.

– Jag tror de var extra mottagliga nu, säger Helena, efter att vi haft distansstudier. De känner att det blivit för mycket stillasittande under pandemin, och vi har pratat om hur viktigt det är med relationer.

​Allt spelar roll

Flertalet tjejer i klassen skrev texter om pressen på att alltid vara vältränad, snygg, duktig i skolan och aktiv på sociala medier.
– Det är som ett ekorrhjul. De är superstressade, säger Helena.

Hon berättar också att boken fått många av klassens hockeykillar att fundera över sitt näringsintag och olika hel- och halvfabrikat. Hon tror att höstens arbete med Hälsogåtan kommer att påverka elevernas hälsa.

– Ja, det tror jag. Det har sått frön och eleverna har fått många tankeställare. Jag tror inte de kommer glömma det här. De har fått ett nytt perspektiv på hälsa och har lärt sig att allt spelar roll.

Ethos, logos och pathos

Helena berättar att varje grupp fick redovisa sina undersökningar muntligt inför klassen. Vid redovisningen gällde det inte bara att presentera intressanta fakta, utan också att övertyga sina lyssnare med hjälp av ethos, logos och pathos. Eleverna blandade klassiska, retoriska grepp med vetenskapliga fakta. Inte sällan jämförde de Anders Wallenstens texter med Anders Hansens resonemang i boken Hjärnstark.

Helena rekommenderar Hälsogåtan
Helena säger att hon absolut vill läsa Hälsogåtan med fler klasser, och hon rekommenderar boken till skolor som vill arbeta ämnesöverskridande.

– Den här har de ju nytta av hela livet. Det är ju livskunskap. Man vill ju att de ska ha ett bra liv.

Meny
Webbdesign av Comlog Webbyrå Stockholm