Hälsa är en helhet
Vi vet att vår livsstil spelar stor roll för vår hälsa, men på vilket sätt? Och vad kan vi själva göra? Läkaren och epidemiologen Anders Wallensten söker svaret på hälsogåtan. Han går tillbaka till vårt ursprung och förklarar hur vår kropp är skapt för ett helt annat liv än det vi lever i dag. Boken Hälsogåtan visar inte bara hur mat, motion och sömn påverkar oss, utan också hur vårt välmående styrs av vår omgivning, våra relationer och våra tankar.
Ungdomsversionen av Hälsogåtan passar högstadiet och gymnasiet och kan beställas för frakt- och hanteringskostnad (950 kr för 25 böcker, finns även i 30-pack).
OBS! Ungdomsversionen av Hälsogåtan är en specialutgåva som bara beställas genom SCRIIN.
Lärarhandledning och interaktivt verktyg
Lärarhandledningen i pdf-format kan laddas ner här. Med boken följer ett digitalt verktyg, halsogatan.se , som har utvecklats av HiQ Healthcare. Här kan eleverna göra självskattningar och jobba med sina hälsovanor. Delar av Hälsogåtan finns tillgänglig som ljudbok i verktyget.
Inpirationsföreläsning med Anders och Lottie
Lyssna på Anders Wallensten och Lottie Danielsson Jarosz, lärare på på Viktor Rydbergs samskola, som arbetat med Hälsogåtan i årskurs 9 under tre år.
Hälsa behöver inte vara så svårt
Anders Wallensten var en av höjdpunkterna på Pep Forum 2021. Inspireras av hans konkreta råd om goda matvanor och ökad fysisk aktivitet, samt vikten av en inre personlig motivation och hur hälsa är en helhet.
Det här är ju livskunskap
Helena Hoffstedt är lärare i idrott och hälsa, svenska och retorik på Ullvigymnasiet. Hon har ett stort engagemang i elevernas hälsa och ser alla fördelar med att arbeta ämnesintegrerat.
– Den här har de ju nytta av hela livet. Det är ju livskunskap. Man vill ju att de ska ha ett bra liv, säger Helena.
Hur sömn och tankar hänger ihop
Lärarna Lottie Jarosz och Helena Pechan på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm har läst Hälsogåtan med sina nior och i svenskan.
– Vi hade en jätteintressant diskussion om hur sömn och tankar hänger ihop, berättar Helena. Om man är pigg och har sovit bra så blir tankarna bättre. Om man haft jobbiga tankar under dagen, kan det vara svårt att somna.