Kubikskolan är en F–9-skola belägen i ett socioekonomiskt utsatt område i Helsingborg. Av de 450 eleverna har majoriteten svenska som andraspråk. Gabrielle Abstoss, förstelärare i svenska med inriktning på läsning, arbetar även i skolbiblioteket. Hon driver initiativ för att integrera läsning i alla ämnen och vidareutbildar sig samtidigt till lärare i svenska som andraspråk.

– För några år sedan hade endast 47 % av våra avgångselever gymnasiebehörighet, men genom målmedvetna insatser har vi nu höjt den siffran till 82 %, berättar Gabrielle.
Nyckeln till framgång har varit ett systematiskt arbete med lektionsinnehåll, struktur och ledarskap, samt extra satsningar på läsning. Skolan har dessutom anställt en socialpedagog och arbetar proaktivt för att stödja elevernas hälsa och välmående.
Nyckeln till framgång har varit ett systematiskt arbete med lektionsinnehåll, struktur och ledarskap, samt extra satsningar på läsning. Skolan har dessutom anställt en socialpedagog och arbetar proaktivt för att stödja elevernas hälsa och välmående.
– Många av våra elever är flerspråkiga, vilket medför utmaningar i att navigera mellan språken. Därför behöver vi lägga ännu större vikt vid att arbeta med ämnesinnehåll och språkkompetens parallellt.
Läsning som väg till förståelse
För att stärka elevernas läsförmåga har Gabrielle arbetat aktivt för att integrera läsning i flera ämnen. När hon läste att SCRIIN sökte testläsare för boken 99 livsknep blev hon och hennes kollegor jätteintresserade.
– Kalle, en av vår idrottslärare på högstadiet, var först att hoppa på! Kapitlet ”Blandade vanor” passade perfekt in i ett projekt i årskurs åtta, där eleverna arbetar med träningsdagböcker för att synliggöra sina vanor.

Kalle Kellokoski Adamsson, idrottslärare, instämmer:
– Det är roligt att hitta en bok som passar idrottens teoretiska delar och som eleverna verkligen tycker om att läsa.
99 livsknep, som är både lekfull och lättläst, har visat sig vara en träffsäker resurs för elever som kan uppleva texttunga material som avskräckande.
– Känslor kan vara ett tungt ämne, men när texten är lättillgänglig kan eleverna fokusera fullt ut på innehållet, säger Gabrielle.
En bok för alla
Gabrielle anser att lärare inte bör vara rädda för att använda enklare texter. Hon menar att läromedel ofta är otillgängliga ur ett SVA-perspektiv, men att 99 livsknep kombinerar pedagogik med engagerande innehåll och bilder på ett sätt som fungerar jättebra.
– Det är viktigt att utmana eleverna i sin läsning, men för de som kämpar med språket är det lika avgörande att bygga självförtroende. De behöver känna att här är en text jag klarar av.

Ett avsnitt som väckt extra stort engagemang hos eleverna är testet i kapitel 2: Vilken sushibit är du mest lik? Det har fått eleverna att reflektera över hur deras dagliga vanor påverkar deras mående.

Sali Jouma i årskurs 8 delar sin upplevelse:
– Jag gillar att boken är enkel att läsa och förstå. Sushibitstestet gjorde det lätt att relatera till karaktärerna och förstå min egen typ.
Gabrielle ser 99 livsknep som en bok med ett brett användningsområde, som fungerar både i NO på mellanstadiet och i idrottsundervisningen på högstadiet, samt på mentorstiden i ett hälsofrämjande värdegrundsarbete.

– 99 livsknep är ett perfekt exempel på hur vi kan arbeta ämnesöverskridande för att utveckla elevernas läsning och samtidigt ge dem verktyg för livet.